Öppettider

Hej, vill du köpa verk och beställa objekt ber vi dig att skicka ett mail på elna@jolom.se så tar vi det vidare därifrån. 2022 har vi inga fasta öppettider. Ni kan förboka ett besök för inköp minst 24 timmar innan och gärna i mycket god tid. 

För att ta del av befintliga verk besök våra samarbetspartners som har vårt glas from nu.
Keramiker Elisabeth Palm i Baskemölla.

Verksamheten hyr på en privat fastighet och vi ber er respektera det och inte besöka verksamheten utan att först avtala en tid. 

Ni hitta aktuell information här eller på vår FB sida. Som ni når genom att klicka här https://www.facebook.com/OsterlensGlashytta/

Varmt Välkomna med era mail om inköp och beställningar på återhörande!

Hitta hit:
Österlens Glashytta
Norra Björstorp 121
273 55 Brösarp
0709-63 03 03

loading...

Vår resa

Österlens Glashytta kom till som en produkt av flera händelser i Småland på bruken där jag, Elna Jolom hyrde in mig fram till 2009. När förhållanden ändrades både i Småland och privat kom tankarna om en egen glashytta 10 år efter det att jag startade mitt företag med konstglaset i fokus.

Samtidigt fick jag förfrågningar att göra 3 offentliga utsmyckningar. Huset som idag hyser Österlens Glashytta var inte köpt men inventarier och fönster till den var lagrade i en lada i Vitaby i väntan på huset som vi letade efter. 

Näckrosen och Lotusblomman två utsmyckningar som vi gjorde samtidigt som vi byggde upp hyttan symboliserar både uppkomsten av hyttan och den kraft som finns inom en om man vill skapa något trots att man bokstavligt talat saknar tak, väggar, el mm.  

Nu har 10 år passerat och vi har skapat både verka att vara stolta över och evenemang som många minns. Vi har verkat för glaset, bygden och på många sätt varit en motor för flera intressen. 

Några av åren har många personer arbetat på Österlens glashytta och vi har många fina minnen ihop men också slitsamma och tuffa dagar med höga arbetsbördor och deadlines. 

Från 2019 är Österlens glashytta främst Elna Joloms ateljé och vår förhoppning är att platsen på sikt kan vara en kollektivverkstad men för att uppnå det målet behövs flera av verkstäderna uppdateras och en hel del byggnationer göras. 

Just nu jobbar vi återigen men främst beställda verk och har därför mindre bruks och butiksföremål men allt går att beställa och med framförhållning och intressanta projekt kommer vi kunna hitta samarbeten fram över. 

The workshop
Österlens Glashytta

In 1997 I started working with glass and at that time I rented glasstudios in Småland north from here. After 10 years working with glass found my self in need of finding out what it feelt to have a studio of my own. We found a home in the lovley hills of Brösarps backar close to nature of all kind. At the old farm there where plenty of space and the studio took form bit by bit. Now almost 10 years later we look back on a great time with many expiriences. From now on the studiospace will be primaly a place for work and development for artists like me. The public openinghours at Österlens Glashytta are limitied do to new needs and a believe that there is a time for everything.